Välj en sida

Bygg Klassiskt Kryssbord

Publicerat februari 23, 2019
Enkel men robust konstruktion

Att bygga ett klassiskt kryssbord tror nog de flesta är svårare än vad det är, men kolla min steg för steg guide så här så förstår ni att så inte är fallet.

Precis som kockarna vill även hantverkarna jobba med de bästa råvarorna, egensågat virke är en sådan råvara:)

Då jag har ett sågverk och oftast lite timmer hemma på tomten så satsade jag denna gång på att bygga möbeln från grunden. Givetvis inte nödvändigt, men gillar man det lite ruffa intrycket är det ett bra val. Att bygga med vanliga plankor från brädgården går givetvis lika bra, ett tips kan dock vara att leta efter ohyvlat virke. Det ger mer genuint intryck. Länk till hur man bygger ett kryssbord på ett lite annorlunda och lite enklare vis finns i slutet av denna ”gör det själv guide” Som passar perfekt för virke köpt på brädgården.

Det blåa i virket kallas för blåträ och är en ofarlig svamp. Den växer i dött, fuktigt virke utan att skada det. Jag tycker dessutom att det är ett väldigt vacker inslag i tallveden.

Steg ett oavsett typ av virke är att bestämma sig för höjd och bredd på bordet. Det här bordet kommer att bli totalt 76 cm högt inklusive bordskivan på 6 cm. Krysset ska därför bli 70 cm högt och 80 cm brett. Anledningen till bredden beror på att de plankor jag valt ut till bordskivan totalt kommer skapa en bredd om 85 cm. 2,5 cm utstick över kryssen blir då väldigt bra.

Jag använder en lastpall för att arbeta på, på den gör jag även de markeringar som behövs för att kunna mäta ut och såga till rätt delar. Pallens hörn är dessutom normalt ca 90 grader vilket är viktigt för att kunna mäta rätt.

 

Jag använder oftast motorsågen (Huskvarnas batterisåg) till alla kapningar och urjackningar när jag jobbar med grövre virke. Ett annat effektivt verktyg är handklingan, bra för kapningar och urjackningar. Ställ bara klingdjupet på hälften av virkets tjocklek plus 1-2 mm. Snitta med ca en cm mellanrum och hugg bort virket med ett stämjärn.

Gör två kryss så lika varandra som möjligt, plus minus en cm är en ok differens på denna typ av konstruktion.

Nästa steg är att bestämma bordets totala läng. Bordet jag bygger kommer bli 3,1 meter långt. Jag vill att kryssen sitter ca 50 cm in från vardera kortsida. Den tvärgående balken som förbinder kryssen med varandra behöver därför vara 2,1 meter för att nå mellan kryssen plus ytterligare ca 25 cm på per sida, dvs ca 210+25+25=260 cm. Den extra längden om 25 cm per sida behövs för att sedan fixera kilen. Kapa till ändarna så rätt mått mellan kryssen uppnås likt bilden.

Kan vara bra att fixera krysset men någon skruv innan hålet sågas, såga genom båda bitarna samtidigt. Sen kan skruvarna tas bort igen.

Gör ett hål som motsvarar storleken på ändarna av tvärregeln.

Tryck igenom tvärbalken och markera ut var hålet för kilen exakt kommer hamna. Montera isär och gör hålet, montera igen och måtta sedan fram kilens storlek. Skynda långsamt med detta moment:)

När kilen väl passar är det läge att kapa ner den till önskad längd.

Underredet är klart nu och fokus kan läggas på bordsskivan eller som jag bygger detta bord, med plankor.

Den så kallade bordskivan består av tre stycken plankor som är hopskruvande med tre stycken tvärreglar. De yttersta hamnar på insidan mot kryssen för att låsa fast skivan och den tredje hamnar bara i centrum på skivan. Vill man helt bygga utan skruvar så kan givetvis dessa skruvar bytas mot en plugglösning, Men då jag ofta blir stressad av när saker ska göras onödigt svårt eller tidskrävande, så är skruvarna perfekta för mig i detta moment:))

Första möbeln i vårt då nybyggda hus 2014 var ett snarlikt bord, svartlaserat.

Bordet vi följt lottades ut i en tävling förra året. Vinnarens första kommentar var.
– ÄNTLIGEN ETT BORD MAN KAN DANSA PÅ!
Och så är det! bordet är väldig stabilt men också tungt. Så behöver det flyttas mellan rum alt adresser får man helt enkelt montera ner det, men då det är byggt på enklast möjliga vis bör det inte ta mer än ca 10 minuter.

Lycka till! /Björn

Kategorier

Arkiv